9.10.2012

Hitti vai huti?

Palaute on haaste sekä sen vastaanottajalle että sen antajalle. Se, joka palautteen antaa, joutuu miettimään, miten ilmaisisi ajatuksensa mahdollisimman rakentavasti. Se, joka palautteen saa, joutuu pohtimaan omaa suhtautumistaan palautteeseen.

Olette varmaan nähneet edellisen tekstin kommentit ja tiedätte, millaisia tunteita tekstini ovat herättäneet kyseisessä lukijassa. Suhtaudun hänen sanoihinsa tyynesti - olen saanut negatiivista palutetta ennenkin eikä minulla ole syytä pelästyä sitä. Nämä kommentit erosivat muista siinä, että ne eivät täyttäneet tarkoitustaan.

Rakentavan palautteen idea on pyrkimyksessä olla avuksi sille, jolle sitä annetaan. Kommentit osuvat maaliin todennäköisimmin silloin, kun ne annetaan ystävällisesti ja kun ne ovat perusteltuja. Palaute on täynnä ideoita ja ehdotuksia, ei kokoelma sääntöjä joita täytyy noudattaa. Kaikkea ei tarvitse uskoa - ei edes siinä vaiheessa, kun kirjaa viimeistellään julkaisukuntoon.

Näistä lähtökohdista katsottuna edellä mainitun anonyymin palaute ei kuulu rakentavan palautteen piiriin. En voi silti sanoa sen olevan huonoa: olen herättänyt hänessä voimakasta ärtymystä, olen siis onnistunut jossakin myös hänen kohdallaan. Minusta keskinkertaisuuden tunnistaa siitä, että se ei saa aikaan reaktioita; keskinkertainen teksti ei saa ihmistä ajattelemaan tai tuntemaan.

Kun lisäksi peilaan edellisen tekstin kommentteja positiiviseen palautteeseen, tällainen täystyrmäyskään ei jätä sieluuni haavaa. Edellisen kerran, kun blogiani kommentoitiin, sain onnentoivotukset Tokiossa työskentelevältä kielialan ammattilaiselta.

Palautekin voi olla hitti tai huti. Tämän anonyymin kohdalla - minun mielestäni - se oli selkeä huti.


Mukavaa viikonjatkoa ja kiitokset mielenkiinnosta. Älkää arkailko kommentoida! Otan palautteen mielelläni vastaan - ihan kaikenlaisen ;)

Booklover

4 kommenttia:

 1. IDA! Itsekin olen kohdannut noita anonyymejä hulluja, jotka pommittavat sun minkälaisella viestillä. Täällä blogimaailmassa vuosia hilluneena voin sanoa, että aina onkyllä joku jota vee ituttaa. Ja joskus palaute kohdistuu kirjoittajaan - ei tekstiin (joka on se pääasia). Mutta toisaalta kyllä itse kirjoitan täysin erilaista tekstiä, eikä sellaiseen oikein voi antaa "rakentavaa" palautetta :D Nien olen varmaan aika huono vertaistuen antaja tässä asiassa :)

  VastaaPoista
 2. Joo, ihmisiä riittää joka junaan :D Millasta tekstiä kirjoitat? Aina kiinnostun kun kohtaan muita kirjoittajia ^^

  VastaaPoista
 3. Tuotannossa tuon blogikirjoittelun lisäksi "laajempi kirjallinen teos", joka on modernisen realistista, runomaista proosaa. Vie järkeni ja terveyteni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mielenkiintoselta! Saako sitä joskus lukea?

   Jotenkin tuo viimenen lausahdus kuulostaa tutulta, joskus ihan samanlainen olo joidenkin kohtien kanssa :D Parhaillaan käyn taistelua yhden luvun kanssa :D

   Poista