16.7.2013

Musta vihko

Jokunen päivä sitten upposin yhteen kohtaukseen kesken työpäivän. Kun halusin kirjoittaa ideani ylös, tajusin jättäneeni kotiin mustan paksun vihon, jota yleensä kuljetan mukanani kaikkialle tällaisten tapausten varalta. Tulin myöhemmin ajatelleeksi vihon sisältöä, ja päätin kirjoittaa siitä jotakin.

Olen kirjoittanut erilaisia Young Fightersiin liittyviä muistiinpanoja pitkin matkaa, ja viime vuosina tämä tapa on vahvistunut. Mustasta vihosta löytyy merkintöjä reilun vuoden ajalta, eli ajalta jolloin kirjoittamiseni on ollut tehokkainta. Siinä on muunmuassa kaksi juonisuunnitelmaa, joista toisen kirjoitin vuosi sitten ja jota olen sittemmin parannellut ja osittain järjestänyt tapahtumia uudelleen. Tämä uusi suunnitelma on se, jota lopputulos noudattaa. Olen kirjoitellut myös yksityiskohtaisempia suunnitelmia luvuista, joiden kirjoittaminen on osoittautunut erityisen vaikeaksi. Erilaiset ideat, yksittäiset virkkeet ja kappaleet ovat myös löytäneet tiensä paperille. Kirjoitan usein ylös yksityiskohtia, jotka tuntuvat tärkeiltä tai jotka pelkään unohtavani, jos minulla ei ole paikkaa, josta tarkistaa ne tarpeen tullen - esimerkiksi uusia ominaisuuksia henkilöistä tai ratkaisevia vihjeitä, joiden merkitys selviää vasta sarjan tulevissa osissa.

Yllätyksiäkin tuli vastaan. En ollut selannut vihkoa aikoihin, minkä takia en muistanut kuinka paljon siellä on merkintöjä sekä kirjan edistymisestä (sanamääriä, sivumääriä, aukkoja ynnä muuta) että ideoista, jotka liittyvät kokonaan toiseen tarinaan.

Miksi laitan kaiken tämän ylös? Yksinkertaisesti siksi, että kaikkea ei voi muistaa. Erityisesti silloin, kun kyseessä on kirjasarja, jo sen ensimmäinen osa täyttyy pienistä palasista, jotka voivat kannatella tarinaa koko matkan viimeiseen osaan asti. Sellaisten lunttaaminen on joskus välttämätöntä. Muistiinanoista saa myös hienon muiston, jonka avulla voi sekä tarkastella prosessin vaiheita että jakaa ajatuksiaan toisille.

Kysymyksiä teille:

Minkälaisia muistiinpanoja te kirjoitatte tekstejänne varten? Vai kirjoitatteko ollenkaan?

Jos saisitte lukea jonkun kirjailijan muistiinpanoja, kenen papereihin tarttuisitte?

6 kommenttia:

 1. Nii millon se sun kirja oikein tulee kauppoihin? Odotan innolla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu siitä milloin saan sille kustantajan. Toivottavasti pian! :) Kunhan saan kirjan loput luvut kirjoitettua ja sen jälkeen viimeisteltyä käsikirjoituksen, alkaa kustantajan etsintä. Jännittäviä aikoja edessä!

   Poista
 2. Haluaisin lukea sinun muistiinpanojasi koska vaikutat kiinostavalta kirjailijan-alulta:) tämä plogi on inpsiroinut minuakin aloittamaan kirjan kirjoituksen ja olen kirjoittanut jo neljä lukua sitä,kiitos sinun antaman inspiraation:):)

  Kirjoita tänne lisää muistiinpanoistasi,lukisin niistä mielelään ja näkisin vaikka kuvia siitä vihosta!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on aina hienoa kun huomaa jonkun olevan kiinnostunut siitä, mitä teen :) Eiköhän niistä muistiinpanoista osa tännekin eksy! :)

   Kuulostaa mahtavalta! :) Tämä tieto piristi päivääni! Hienoa, että inspiroin sinua - perustin tämän blogin aikoinaan muunmuassa siksi, että halusin rohkaista toisia kirjoittamaan. Minkälaista kirjaa kirjoitat?

   Poista
 3. Mulla on kirkkaanvihreä vihko, josta kaikki oikeastaan alkoi. Löysin vihkon kotoa tyhjänä ja aloin luonnostella sinne. Joskus kun selaan sitä taaksepäin, sieltä paljastuu yllätyksiä. Eräs hahmoni piti olla tummahiuksinen, muistiinpanojen mukaan, mutta kirjoitusvaiheessa hänestä tuli vaaleahiuksinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännää. Miulla on olemassa samantapaisia vihkoja useampikin, ja niitä selatessa on useamman kerran tullut vastaan jotain unohdettua. Oon sitten kattonut niitä merkintöjä ja miettiny että näinkö olin tän joskus ajatellut.

   Poista